‘Saya Masih Ingat Detik Pintu Ambulans Ditutup..’ – Aishah

PengaIaman dij4ngkiti COVlD-I9 kira-kira sebulan lalu benar-benar menginsafkan dan meninggalkan kesan cukup mendalam buat penyanyi Aishah.

Menurut Aishah atau nama sebenar Wan Aishah Wan Ariffin, 56, dia masih teringat detik menakvtkan semasa dibawa menaiki ambulans kerana terbayangkan mungkin itu pertemuan terakhirnya dengan keluarga.

” Hari ini cukup sebulan sudah sejak saya disahkan pos1tif COVlD-I9.

” Sebulan lalu, selepas 10 hari demam mula merasakan pernfasan semakin susah. Allah SWT saja yang tahu perasaan saya ketika itu.

” Saya masih ingat detik pintu ambulans ditutup dan wajah anak-anak saya semakin jauh bila ambulans bergerak.

” Ketika itu saya cukup takvt dan tertanya-tanya sama adakah ini kali terakhir saya akan menatap wajah kesayangan ini,” katanya menerusi laman Instagram pada Khamis.

Penyanyi lagu Janji Manismu disahkan pos1tif COVlD-I9 pada 31 Ogos lalu selepas menjaIani ujian caIitan di sebuah pusat perubatan swasta.

Dia dikejarkan ke Hspital Ampang, Selangor dan menerima rawatan selama dua minggu berikutan paras oks1gen meros.ot.

Sementara itu, Aishah berkata COVlD-I9 bukan sahaja memberi kesan kepada kesihatan tubuh, malah turut mengganggu emosi dan mental pesak1t.

Ini kerana mereka yang dij4ngkiti perlu kuat melawan virvs itu sendirian tanpa sokongan keluarga terdekat.

” Ia bukan sekadar dmam seIsema biasa, ia pnyakit yang memisahkan kita dari orang yang kita kasihi…

” Apabila terkapar di atas katil hspital baru kita sedar bahawa kita menghadapi bukan saja pnyakit yang gan4s tetapi menghadapinya berseorangan.

” Bagi saya itu yang paling par4h, tangan saya ni dah lebam biru dicucvk untuk dapatkan d4rah dan masukkan ant1biotik…

” Itu saya boleh pasrah tapi paling meng3rikan berhadapan dengan pnyakit ini berseorangan dirawat oleh total stranger (orang tidak dikenali),” ujarnya.

Dalam pada itu, Aishah turut menasihati mereka yang sedang berdepan jngkitan COVlD-I9 supaya berwaspada dengan keadaan kesihatan tubuh dan segera ke hspital jika keadaan semakin meros0t.

” Yang paling penting jangan lambat ke hspital sekiranya oksigen level anda turun melepasi 94 peratus.

” Ini sangat krit1kal yang akan menentukan keupayaan melawan virvs ini. Terima kasih di atas doa dan sokongan moral selama ini. Jaga diri semua,” katanya.

Terdahulu, Aishah mengatakan beliau telah mengalami keros4kan pada organ paru-parunya ak1bat jngkitan wbak COVlD-I9 selepas beberapa hari dibenarkan keluar dari hspital.

Bagaimanapun, Ashah berkata dia bersyukur dengan paras 0ksige.n, gula dalam drah dan tkanan drah yang dalam keadaan baik.

” Lima hari selepas keluar hspital, Alhamdulillah, paras oksige.n, gula dalam drah dan tkanan drah semua okay.

” Saya diberitahu keros4kan pada paru-paru saya lebih kurang dalam 20 peratus. Walaupun anda nampak saya macam hyper (bertenaga) dan ada yang risau mungkin saya terlalu hyper.

” Sebenarnya saya paksa diri saya untuk buat macam itu,” tulisnya.

Bercakap pasaI kem4tian

Terdahulu, penyanyi yang popular dengan lagu Janji Manismu berkata beliau hanya memikirkan soal kem4tian sahaja sewaktu dirinya berdepan dengan situasi getir apabila kadar 0ksigennya semakin menurun baru-baru ini.

Aishah atau nama sebenarnya, Wan Aishah Wan Ariffin, berkata, pengalaman itu memberi kesan kepadanya namun bersyukur kerana masih dipanjangkan usia sambil memberitahu tahap kesihatannya kini beransur baik meski masih menerima rwatan di hspital.

” Di sini (hspital), jangan terkejut kalau saya sedang bercakap ini lalu tiba-tiba terus tertidur..”

” Kalau saya makan ubat, kadangkala sedang menaip mesej di Whatsapp pun saya boleh tertidur.

” Teringat masa mula-mula keadaan 0ksigen tak berapa bagus masa itu, memang saya ingat waktu itu sudah sampai masa saya.

” Malah, saya bermimpi dikelilingi oleh anak-anak kucing yang dulu pernah saya beri makan.

” Doakanlah saya terus sihat dan dalam kembali menjadi manusia yang boleh berbakti kepada bukan sahaja orang susah, tetapi juga kepada anak-anak kucing saya,”katanya.

Sumber:mstar dan IG Aishah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*