‘Saya Dan Istri Disahkan..’ – Man Kidal Muatnaik Status Mohon Doa Ramai. Anak Dedah Keadaan Terkini

” Saya syak mak dijngkiti selepas pergi membeli barang keperluan dapur di sebuah pasar raya di Mutiara Damansara”.

Demikian jawapan anak bongsu kepada gitaris legenda, Man Kidal atau nama sebenarnya Abdul Rahman Mahmood setelah dia dan isterinya, Norlaila Yusof disahkan pos1tif COVlD-l9.

Nur Syahira Rahman, 25, berkata, ibunya ada mengunjungi pusat beli-belah tersebut pada 10 Julai lalu dan mula mengaIami gejaIa b4tuk dan pning kepala pada keesokan harinya.

” Minggu lepas ibu mengaIami dema.m berpanjangan dan b4tuk.

” Selepas beberapa hari dema.m, saya meminta mak untuk ke kIinik membuat ujian caIitan pada 14 Julai.

” Hasil ujian tersebut, ternyata mak pos1tif COVlD-l9 dan diarahkan menjalani kuarntin kendiri di rumah,” katanya ketika dihubungi Kosmo! Online.

Ujarnya lagi, bapanya turut melakukan ujian calitan beberapa hari kemudian kerana bergejaIa dema.m dan disahkan pos1tif semalam.

” Apa yang menydihkan, petang semalam papa dimaklumkan dijangkiti COVlD-l9.

” Dia juga mengaIami dema.m pnas dan sakit badan. Bagaimanapun bapa saudara dan dua anak suadara didapati negatif wbak berkenaan,” katanya.

” Buat masa sekarang, mereka ditempatkan dalam satu bilik yang sama di rumah.

” Saya sudah memaklumkan keadaan mak dan ayah kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kini hanya menanti tndakan selanjutnya. Namun jika berlaku sebarang kecemasan KKM minta bawa mereka ke hospital dengan segera,” ujarnya.

Sementara itu, Syahirah nyata tidak dapat menyembunyikan rasa bimbang akan keadaan yang dialami kedua orang tuanya.

” Mak dan ayah kini mengalami dema.m pnas dan hilang deria rasa serta menggigil. Setiap jam saya akan menghubungi mereka untuk bertanyakan keadaannya.

” Sudah tentu sebagai anak, saya merasakan risau lebih-lebih lagi mak beris.iko kerana menghdap kncing mnis dan drah tnggi,” katanya.

Bercakap kepada Kosm0!0nline, Syahirah meminta orang damai mendoakan kesihatan kedua orang tuanya agar segera smbuh seperti sediakala.

Terpaksa henti bisnes kuih tart

Menurut Nur Syahira, sambutan Aidiladha kali ini sangat berbeza dan amat menydihkan mereka sekeluarga.

” Saya menghubungi mereka setiap sejam untuk mengetahui perkembangan terkini. Ketika disahkan pos1tif, keadaan mama sangat tervk. Mama dema.m hingga tak boleh bangun dan hiIang dria bau.

” Bagaimanapun skitnya beransur pulih, semalam. Cuma sekarang ini papa masih dema.m dan hilang selera makan.

” Ketika hubungi mereka pun saya tak dapat berbual lama tapi syukur dapat mendengar suara dan mengetahui perkembangan mereka.

” Sambutan Aidiladha tahun ini sangat berbeza sebab kami tak dapat nak sambut bersama seperti tahun-tahun sebelum ini. Selalunya mama akan sediakan juadah raya tapi kali ini terpaksa menanggvng s4kit,” katanya.

Tambah Syahira, kedua ibu bapanya kini ditempatkan di salah satu bilik dan menunggu masa untuk dibawa ke pusat kuarntin untuk menerima rwatan susulan.

” Saya sudah memaklumkan keadaan mama papa pada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), kini hanya menanti tndakan selanjutnya. Namun jika berlaku sebarang kecmasan KKM minta bawa mama papa ke hspital segera,” katanya.

Dalam pada itu Nur Syahira berkata perniagaan menjual kuih tart secara kecil-kecilan yang diusahakan bersama ibunya sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tahun lalu terpaksa dihentikan buat seketika.

” Sekarang ni kami adik beradik tolong mana yang mampu. Alhamdulillah ada juga rakan artis yang bantu hantarkan makanan kepada mama dan papa.

” Saya cuma minta kepada peminat papa untuk mendoakan supaya mama dan papa cepat sembuh.

” Saya sangat risau memandangkan usia mereka sudah meningkat” katanya.

Man Kidal mohon doa ramai

Sementara itu, Man Kidal dilihat memuat naik status di Instagram beliau berkongsikan berita mengenai dirinya dan isteri yang disahkan pos1tif COVlD-I9.

” Assalamualaikum. Jika ada yang belum tahu saya dan isteri disahkan pos1tif COVlD-I9. Doakan saya dan isteri cepat sembuh. Terima kasih pada keluarga, rakan-rakan artis dan wartawan yang telefon bertanya khabar.

” InsyaAllah semoga kita jauh dari pnyakit ini. Stay safe semua, Selamat Hari Raya Aidil Adha.” tulis Man Kidal.

Sumber:mstar dan hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*