Kisah Awan GeIap Menutupi Panas Matahari Mengiringi Jnzah AImarhum Tuan Guru lsmaiI Kamus

Pemrgian tokoh pendakwah tanah air Tuan Guru Dato’ Ismail Kamus pada 8 Mei tahun lalu telah mendapat liputan meluas media perdana dan dikongsi warganet di laman sosial.

Apatah pmergiannya di hari yang begitu baik sekali, meninggI pada hari Jumaat, penghulu segala hari dan di bulan ramadan, sebaik-baik bulan.

Sahabat serta murid almarhum iaitu Ustaz Halim Din telah menceritakan pengalaman luar biasa ketika menghadiri pengebvmian almarhum Dato’ Ustaz Ismail Kamus.

” Biarlah gambar yang berbicara…

” Belum Terlambat rasanya untuk menceritakan sedikit pengalaman semasa hadir ke pengkebvmian Murabbi Ummah.. Almarhum Dato’ Ustaz Ismail Kamus pagi tadi.

” Selama ini saya hanya membaca dan mendengar cerita tentang almarhum Tuan Guru Nik Aziz dan Tuan Guru Haron Din. Tapi harini, bersaksi mata kepala sendiri.

” Suasana redup dari awal pagi sehingga lah solat jnzah yang hanya dibenarkan ahli keluarga untuk solatkan jnzah Almarhum Ustaz Ismail Kamus.

” Semasa di tanah perkubvran pula, matahari mula memancarkan teriknya.. sehinggalah van jnzah tiba.. kelihatan satu ketulan awan yang menutupi panas matahari mengiringi jnzah Almarhum…

” Awan tersebut terus melindungi cahaya matahari sehinggalah jnzah diturunkan ke Iiang Iahad dan kedengaran tukang gali kubvr meminta untuk dihulurkan papan untuk menutupi Iiang Iahad.

” Kemudian barulah awan tersebut beredar membiarkan terik matahari memancar ke bumi.

” Alhamdulillah, Allah berikan peluang untuk melihat kebesaranNYA bagi balasan kepada hamba2 yang sentiasa patuh dan mulut yang sentiasa menitipkan nama kebesaranNYA, berjuang diatas jalanNYA, dan berdakwah menyebarkan agama yang suci..

” Subhanallah.. tak henti2 mulut ini bertasbih memuji kebesaran sang pencipta.. Hampir juga menitis air mata mengenang bagaimana pula jika waktu kita tiba kelak.. Allaaaahuuakhbar!!

Sementara itu, menerusi perkongsian berasingan, Ustaz Halim turut menceritakan betapa rapat hubungannya dengan Almarhum.

Menurutnya, lebih 20 tahun mengenali rapat dengan Al Marhum Ustaz Dato’ Ismail Kamus dan bersama ahli keluarganya dah menganggap sebagai ‘bapa’ sendiri.

” Bersama almarhum mengasas produk minyak wangian terapi pendinding diri ‘Minyak Raihanah Syifa’ sudah berada di pasaran hampir 10 tahun berkat doa al marhum ramai yang sembuh daripada masalah pelbagai penyakit..Alhamdulillah.

” Hari ini saya amat terasa kehilangan dialah seorang bapa dialah seorang penasihat dialah seorang murabbi yang banyak membimbing mengajar dan memberi nasihat samada perihal rumahtangga, pencerahan ilmu dan membimbing cara berdakwah yang berkesan.

” Bahkan sehingga hari perkahwinan walimatul urus saya pun al marhum turut hadir ke Kelantan.

” Kini tiada lagi panggilan telefon dari al marhum mengajak makan serta menjadi peneman bersembang santai.

” Kali terakhir al marhum menelefon saya 3 hari sebelum masuk bulan Ramadan ajak makan di Ampang tapi saya katakan sekarang PKP Ustaz InsyaAllah selepas PKP kita jumpa.

” Terlalu banyak kenangan indah bersama dengan murabbi ummah ulama’ agung yang disanjugi..

” Berehatlah ustaz di barzakh sana dengan rahmat Allah dan tenang bersama kalangan hamba solihin setelah penat lelah berdakwah menyampaikan ilmu lebih 50 tahun kepada masyarakat dan ummah.

” Kami taburi doa mewangi hadiah dari anak murid dan pencinta ulama’ semoga kita berjumpa di Jannah kelak.” akhirinya.

10 mutiara kata Tuan Guru Ustaz Ismail Kamus

Berikut adalah mutiara kata yang dikumpulkan oleh : Zaim Zin.

” 1) Jangan jadi macam burung unta. Burung bukan, unta pun bukan. Sama macam manusia, nak kata islam pun bukan, bukan islam pun bukan. Waktu nikah islam, mati pun ikut islam. Tapi, masa hidup tak nak ikut islam”

” 2) Bila kita tidur, jantung kita jalan. Bila kita berlari, jantung kita jalan. Bila kita berhenti, jantung kita jalan. Bila jantung kita berhenti, kita jalan”

” 3) Azan bermula dengan Allahuakhbar untuk menyatakan pada kita bahawa yang sebenarnya Allah lah yang Maha Besar. Diikuti dengan pengakuan tuhan yang wajib disembah ialah Allah dan akui nabi Muhammad sebagai nabi Allah. Lepas tu baru laungan ajak solat”

” 4) Ketika azan subuh kedengaran, berapa ramai yang hatinya tersentak untuk solat berjemaah? Berapa ramai yang melihat jemputan bilal tu sebagai jemputan akhirat?”

” 5) Solat adalah kerehatan. Pasal ketika solat sepatutnya kita lupakan keresahan, kerisauan dan kepenatan dunia ni”

” 6) Barangsiapa menanam padi, lalang akan tumbuh. Barangsiapa menanam lalang, padi tak akan tumbuh. Kalau cari akhirat, dunia akan dapat tetapi kalau cari dunia, akhirat tak akan dapat”

” 7) Ibadat jangan tunggu masa lapang. Kita yang melapangkan masa untuk ibadat”11) “Amalkan setiap hari, solat berserta solat sunat. Baca AlQuran (pagi Yasin, malam pula AlMulk, AsSajadah, dan AlWaqiah). Zikir Allah (100 kali), tahlil (300 kali), selawat (100-1000 kali), istighfar (100 kali) dan sedekah”

” 8) Sebenarnya duit yang kita derma itulah bahagian kita punya. Yang simpan dlm poket tu belum tentu lagi. Boleh jadi pomen punya, boleh jadi klinik punya, yang semestinya waris punya. Kita punya yang mana? Yang kita sedekah itulah yang kita punya”

” 9) Naik sampan kecil pun laut berombak, naik kapal besar pun tetap laut itu berombak. Adakah kita mengelak ombak Tuan-tuan? Tidak, kita tetap belayar lautan berombak itu. Begitulah juga dalam perkahwinan, ada masalah jangan lari, lalui ombak yang tetap berombak itu”

” 10) Beruk atas pokok, kalau angin ribut kencang lagi kuat dia peluk pokok tu. Tapi kalau angin sepoi-sepoi, boleh tertidur dan silap-silap jatuh beruk dari atas pokok. Dalam perkahwinan, jangan keras-keras, cakap kena lemah lembut. Para suami, ingat falsafah beruk ni”

Sumber:asiakini dan fb Ustaz Halim Din

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*