Tak Pernah Lihat Wajah Bapa Sejak Kecil, Gadis Akhirnya Ditemukan Dengan Bapa Selepas 35 Tahun Terpisah

” Pertemuan ini memang sangat dinanti-nantikan. Tak sangka ayah ada lagi. Walaupun perasaan bercampur baur, tapi saya gembira kerana dapat tengok ayah,”

Itu kata-kata diluahkan oleh seorang gadis yang terpisah dengan bapanya sejak 35 tahun lalu dan akhirnya ditemukan dalam satu pertemuan penuh emosi di Kampung Parit Mat Alam, Titi Serong di sini.

Abu Hassan Razali, 60, terpisah dengan Siti Khairul Nisak, 35, kerana berhijrah ke Kuala Lumpur untuk bekerja pada tahun 1985.

Lebih menyedihkan, Siti Khairul Nisak yang ketika itu berusia 4 bulan tidak pernah melihat wajah bapanya.

Menceritakan detik pertemuan itu, Siti Khairul Nisak berkata, usaha menjejaki bapanya itu dilakukan sejak sekian lama melalui pelbagai cara termasuk menularkannya di media sosial.

Bagaimanapun usahanya tanpa putus asa membolehkannya bertemu semula bapa kandungnya itu.

Wanita itu berkata, dia turut dibantu komuniti 1 Malaysia Tow Truck (1MTT) dan semakan di Jabatan Pendaftaran Negara memaklumkan bapanya berada di Titi Serong di sini.

” Selama ini saya tinggal bersama keluarga angkat di Tiram, Johor. Bukan sahaja ayah, mak juga saya tak pernah jumpa malah difahamkan saya juga masih ada seorang abang.

Menurutnya, punca perpisahan mereka tidak diketahui kerana dia tinggal bersama keluarga angkat sejak kecil dan tiada siapa yang tahu kisah sebenarnya keluarganya itu.

Siti Khairul Nisak (tengah) bersama Abu Hassan (dua dari kiri) dan keluarga angkatnya yang datang ke Kampung Parit Mat Alam, Titi Serong dari Tiram Johor.

Turut hadir menyaksikan peristiwa bersejarah itu ialah ibu angkatnya, Kamsiah Md Said, 55, bersama adik beradik angkat yang lain.

Pada masa sama Siti Khairul Nisak menganggap pertemuan itu satu rezeki buatnya yang akan menamatkan zaman bujang bulan depan bersama pasangannya, Mohd Fazli Mohd Affendi, 35.

Menurutnya, selepas ini dia akan berusaha mencari abangnya, Mohd Shukri Abu Hassan yang diketahui berusia 37 tahun dan ibunya, Halimah Yon Ismail yang berusia 58 tahun.

Gambar bawah:  Siti Khairul Nisak (tengah) bersama Abu Hassan (dua dari kiri) dan keluarga angkatnya yang datang ke Kampung Parit Mat Alam, Titi Serong dari Tiram Johor.

Sementara itu, Abu Hassan bersyukur dan terharu kerana dipertemukan dengan anak kandungnya.

Menurutnya, dia turut berusaha mencari kedua-dua anaknya itu namun belum berhasil sehingga pertemuan bersama Siti Khairul Nisak hari ini.

” Saya ucapkan terima kasih kepada semua pihak yang telah berusaha menyatukan kami. Hanya ALLAH yang dapat membalas jasa semua.

” Rasa seronok sangat sebab dari kecil tak pernah jumpa,” katanya sebak sebaik melihat wajah anaknya yang tiba dari Johor.

Bagi Nazli, pertemuan dua beranak itu sesuatu yang amat menggembirakan warga kampung dan berharap menjadi permulaan hidup baharu kepada Abu Hassan.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai seorang lagi anak lelaki Abu Hassan dan isterinya boleh terus menghubunginya di talian 019-5479649.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : sinarharian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*