BiII Gates Terima Menantu MusIim, Atlet Olimpik Tokyo 2020. Berikut Profil Dan 6 Fakta Menarik Mengenainya

Berita berkenaan anak perempuan sulung Bill Gates, Jennifer Gates yang baru-baru ini melangsungkan perkahwinan dengan atlet ekuestrian Mesir, Nayel Nassar, 30, yang berketurunan Islam telah mendapat perhatian seluruh dunia.

Difahamkan pernikahan anak gadis kepada antara individu terkaya di dunia itu berkahwin dalam upacara pernikahan di North Salem, New York secara tertutup pada malam Jumaat lalu.

Sementara itu, majlis resepsi diadakan pada keesokan harinya iaitu pada petang Sabtu. Majlis bertemakan perkahwinan dalam taman itu mengundang sekitar 300 tetamu.

Jennifer Gates dan Nayel Nassar juga turut mengundang band terkenal di Amerika, Coldplay dan penyanyi Harry Hudson yang tampil di majlis pernikahan puteri Bill Gates itu.

Dalam majlis berkenaan, Jennifer kelihatan anggun menyarungkan gaun Vera Wang dengan memegang sejambak bunga tangan. Jennifer diapit oleh sembilan pengiring pengantin yang berpakaian serba hijau.

Bilionair pengasas Microsoft itu dan bekas isteri, Melinda kelihatan gembira menemani anak gadis mereka yang berusia 25 tahun itu.

Tetamu mula tiba lokasi majlis iaitu ladang seluas 142 ekar di utara New York milik Jennifer sekitar jam 4.00 petang waktu tempatan.

Bill dilihat memakai sut gelap manakala Melinda mengenakan gaun ungu. Senyum dan tawa tidak lepas dari wajah mereka berdua meraikan perkahwinan itu. Para tetamu bersorak setelah pasangan pengantin secara rasmi dinyatakan sebagai suami isteri.

Bagaimanapun, setakat ini masih tidak diketahui sama ada Jennifer sudah menganut agama Islam atau tidak walaupun majlis kecil-kecilan secara Islam diadakan.

Fakta menarik menantu Bill Gates

Sementara itu mungkin ramai yang ingin tahu tentang menantu Muslim Bill Gates ini. Dilaporkan dari laman Fox Business, berikut adalah lima fakta mengenai Nayel Nassar:

1) Dilahirkan di Amerika, dibesarkan di Kuwait

Nayel adalah pasangan Fouad Nassar dan Iman Harby. Pemuda ini dilahirkan pada 21 Januari 1991 di Chicago, Amerika Syarikat. Dia kemudian membesar di Kuwait dan berpindah kembali ke Amerika Serikat pada 2009 ketika berusia 18 tahun

Dia berasal dari keluarga jutawan yang mempunyai perniagaan dalam bidang seni bina dan reka bentuk dalaman di Kuwait.

2) Menyertai Sukan Olimpik Tokyo 2020

Nassar mula menunggang kuda pada usia lima tahun. Dia mula mewakili negaranya, Mesir ke Sukan Olimpik Tokyo 2020 baru-baru ini. Walaupun tidak memenangi emas, Persekutuan Berkuda Antarabangsa telah meletakkannya di ranking ke-44 di dunia.

3) Menguasai tiga bahasa

Graduan lulusan Ekonomi Universiti Stanford itu menguasai tiga bahasa iaitu Arab, Perancis dan Inggeris.

4) Mencari cinta melalui kuda

Berkenalan pada 2017, Jennifer dan Nassar menyukai sukan berkuda. Inilah yang membuat mereka saling jatuh cinta. Nassar menunggang secara profesional manakala Jennifer melakukan aktiviti itu sebagai sukan mengisi masa lapang.

5) Memiliki perniagaan ladang kuda

Nassar juga memiliki dan mengoperasikan ladang kudanya sendiri di California yang dinamakan Nassar Stables. Perniagaan itu berpusat di bandar Encinitas di San Diego County di mana pasangan itu dilaporkan banyak menghabiskan masa di sana.

6) Pencapaian

Untuk rekod, Nassar pernah memenangi kejuaraan Grand Prix HITS $1 Juta Usd sebanyak tiga kali pada tahun 2013, 2018 dan 2019. Dari penyertaannya pada tahun 2019, Nassar berjaya membawa pulang hadiah bernilai US $350 ribu.

Di samping itu, pada kejuaraan Jumping Wellington Piala Dunia Longines FEI yang berlangsung pada bulan Februari tahun lalu, Nassar berjaya menjadi juara dan mendapat hadiah bernilai US $ 216,000.

Bill dan bekas isterinya, Melinda berpisah secara rasmi Mei lalu selepas 27 tahun bersama.

Bill dan Melinda bertemu sekitar akhir 1980-an ketika kedua-duanya bekerja di Microsoft. Mereka berkahwin pada 1994 dan mempunyai tiga orang anak iaitu Jennifer, Rory dan Phoebe.

Sumber:sinarpIus, hmetr0 dan gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*