NeeIofa Mngaku Tak BersIah Dan Diikat Jamin. Sekali Hasil Undian Petisyen Ini Yg Mngejutkan Rmai

NeeIofa dan suami, Muhammad Haris Mohd Ismail (PU Riz) mengaku tidak bersIah di Mhkamah Majistret di sini atas kesIahan meInggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

SebeIum itu pengacara popular itu didakwa di Mhkamah Majistret 2 Seremban, pagi ini berkaitan ingkar prosedur operasi standard (SOP) rentas negeri sebelum ini.

Haris atau Pencetus Ummah (PU) PU Riz yang berdepan dua pertvduhan dikenakan ikat jamin RM1O,OOO untuk kedua-dua kes.

Manakala, NeeIofa pula dikenakan ikat jamin RM5,OOO meskipun pihak pendkwaan memohon jaminan RM2O,OOO dikenakan kepadanya.

Sebutan semula kes ditetapkan pada 4 Jun depan.

Sumber mhkamah mnjelaskan, pasangan itu didkwa atas kesIahan meInggar SOP dengan merentas negeri ke Pusat Perniagaan Nilai 3, Nilai dekat sini untuk membeli karpet.

” Kedua-dua mereka akan didakwa mengikut Peraturan 19 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Pnyakit Berjngkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempat Jangkitan Kawalan Pergerakan).

” Pendakwaan dijangka pada 9 pagi,” katanya di sini, hari ini.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah Nilai Superitendan Mohd Fazley Ab Rahman enggan mengulas lanjut dan memaklumkan pihaknya akan mengeluarkan kenyataan media berhubung perkara itu.

Pada 4 Mei lalu, pengacara dan usahawan popular dan suaminya yang juga pendkwah bebas itu hadir memberi keterangan di Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Nilai.

Kedua-duanya memberi keterangan selama empat jam berhubung peInggaran SOP selepas merntas negeri bagi membeli karpet di sebuah kedai di Nilai 3.

Turut diambil keterangan ialah pemilik premis serta pembantu kedai karpet terbabit.

Petisyen mahu NeeIofa dipnjarakan, ini hasil undian

Dalam pada itu, kemarahan netizen terhadap NeeIofa dan keluarganya hari ini memuncak apabila satu petisyen bagi memastikan selebriti berniqab itu menerima hukvman setimpal atas pelbagai kesIahan meInggar prosedur operasi standard (SOP).

Menerusi laman sesawang change.org, seorang individu didapati memulakan satu petisyen bertajuk ‘Lnggar SOP: Pnjarakan NeeIofa Segera’ setelah beberapa episod peInggaran SOP oleh NeeIofa dan keluarganya yang seperti tidak serik-serik membikin onar.

” NeeIofa merupakan seorang selebriti yang telah banyak kali meInggar SOP dan menidakkan undng-undng dalam usaha negara menangani pandemik COVlD-19.

” KesIahan-kesIahan telah dilakukan tanpa serik menyebabkan wujudnya undang-undang yang double standard (pilih kasih) dikenakan terhadap beliau,” tulis keterangan pada petisyen tersebut.

Lebih 12 ribu tandatangan petisyen

Manakala terbaru, lebih 12,000 individu sudah menandatangani satu petisyen bagi menyarankan selebriti sensasi, NeeIofa menerima hukvman setimpal setakat hari ini.

Antara kesIahan yang disenaraikan dalam petisyen itu adalah majlis perkahwinannya di ibu negara; rentas negeri ke Langkawi, Kedah; rentas negeri ke Nilai 3, Negeri Sembilan dan terbaharu tular video NeeIofa dan ahli keluarga meInggar SOP sambutan Aidilfitri lalu.

Hari ini, NeeIofa atau nama sebenarnya Noor NeeIofa Mohd Noor dan suaminya, Muhammad Haris Mohd Ismail atau PU Riz didkwa di Mhkamah Majistret, Seremban, Negeri Sembilan atas tudvhan peInggaran SOP selepas merentas negeri bagi membeli karpet di sebuah kedai di Nilai 3.

Untuk rekod, NeeIofa sebelum ini dikenakan kmpaun RM20,000 kerana gagal mengamalkan pnjarakan fizikal ketika majlis perkahwinannya dengan Haris, manakala 20 anggota keluarganya turut dikompaun sebanyak RM1,500 setiap seorang.

NeeIofa dan Haris kemudian dikompaun sebanyak RM10,000 atas kesIahan meInggar kebenaran mrentas negeri kerana ke Langkawi selepas majlis pernikahan mereka.

Untuk dakwaan meInggar SOP sambuatan Aidilfitri lalu, NeeIofa dan sembilan lagi anggota keluarganya sudah memberi keterangan Ibu Pejabat PoIis Brickfields, Kuala Lumpur, kelmarin.

Sumber:hmetr0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*