Perginya Seorang Seniman, Pelakon Veteran Terkenal Hisham Ahmad MeninggI Dnia Hari Ini

Bintang veteran, Hisham Ahmad Tajudin, 76, meninggI dnia pada jam 4.30 petang tadi, selepas dirawat di Hspital Shah Alam (HSA) akibat jngkitan kuman dalam paru-paru.

Anaknya, Aqeela, 26, memberitahu, bapanya yang ditidurkan di Wad Kebergantungan Tinggi (HDW), HSA sejak akhir bulan lalu, menghmbuskan nfas terakhir di hadapan anggota keluarga.

” Assalamualaikum, dengan rasa rendah hati saya ingin memaklumkan abah saya, Hisham Ahmad Tajudin telah kembali menemui Sang Pencipta pada waktu Asar tadi, jam 4.30 petang.

” Seperti yang saya maklumkan sebelum ini, abah meninggI dnia akibat jngkitan kuman dalam paru-paru. Ia kemudian merebak ke organ lain sehingga tidak berfungsi.

” Abah dikhabarkan teruk sejak malam tadi, di mana hspital hubungi saya memberitahu abah sudah tenat.

” Jadi, kami sekeluarga, berada di sisi Abah sejak malam tadi sehingga Asar. Abah meninggI dnia di hadapan saya, suami saya dan ibu,” katanya kepada BH0nline.

Aqeela belum dapat berkongsi maklumat pengebumian bapanya kerana pihak hspital masih lagi menguruskan jnazah bapanya.

” Saya sedang menunggu pasukan f0rensik membuat laporan. Biar pihak hspital uruskan dahulu,” katanya.

Sebelum ini, Aqeela memberitahu bapanya dimasukkan ke hspital pada 29 September lalu, selepas mengalami batuk te-ruk yang berpanjangan.

Allahyarham Hisham dit1durkan dan bergantung sepenuhnya pada mesin sokongan berikutan tidak boleh bernafas secara normal.

Aqeela memohon doa orang ramai buat ayahanda tercintanya.

” Saya reda dengan takdir dan ketentuan Allah. Daripada abah menahan sak1t lama-lama, lebih baik Allah ambil.

” Tadi senang saja abah pergi, tiada tercungap-cungap nafas. Abah pergi dengan tenang, Alhamdulillah.

” Sama-sama kita sedekahkan al-Fatihah untuk arwh abah,” katanya.

Terdahulu, Aqeela Mohd. Hisham memaklumkan mengenai keadaan ayahnya yang dirawat di Wad Kebergantungan Tinggi (HDW), Hspital Shah Alam sejak Khamis minggu lalu ak1bat jngkitan paru-paru.

Doktor sudah pesan bersedia sebarang kemungkinan

Kata Aqeela, kesihatan arwh ketika itu tidak menunjukkan perkembangan positif, selain doktor menasihatkan dia dan ahli keluarga bersedia dengan sebarang kemungkinan yang bakal berlaku.

” Ayah telah dirawat dengan menggunakan antibiotik, bagaimanapun doktor maklumkan, ubat yang diberikan tidak memberi sebarang tindak balas terhadap jngkitan yang dialaminya.

” Doktor memberitahu, keadaannya terlalu kritikal. Dia minta kami bersedia untuk apa keadaan sekalipun.

” Paru-parunya terjejas teruk dan masih bergantung kepada mesin pernafasan. Jadi, doktor tidurkan ayah supaya dia dapat berehat,” kongsinya.

Allahyarham Hisham dikenali menerusi filem Tsu-Feh Sofiah pada 1986, Perempuan (1988), Sara (20011), Selamat Pagi Cinta (2008), Santau dan Syurga Cinta (2009).

Drama popular lakonannya adalah seperti Dalam Hati Ada Cinta (2004), Dalam Hati Ada Cinta 2 (2005) dan Tok Ayah (2014).

Sumber:bharian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*