Imam Muda Hassan TampiI Jelaskan Kenapa Abam Dalam KhusnuI Khotimah Dan Ini Tanda-Tandanya

” Apa amalan yang arwh Abam sudah lakukan sepanjang kehidupannya, ia di luar pengetahuan kita dan hanya Allah yang tahu.

Itu kata-kata penceramah bebas yang dikenali Imam Muda Hassan yang menyifatkan kem4tian Allahyarham Abam Bocey, 32, dalam ‘khusnul khatimah’.

Menurut Hassan atau nama sebenar Mohd Hassan Adli Yahaya aka Yahuza, menerusi hadis Nabi Muhammad SAW ada mengatakan antara tanda kem4tian yang baik itu, apabila ramai orang datang menziarah dan berdoa.

” Cuma, apa yang boleh dikata ialah arwh cukup dikenali kerana sikapnya yang sangat penyayang dan tidak ada msalah dengan orang lain.

” Melalui sikap itu sudah menggambarkan betapa arwh Abam mempunyai hati yang sangat baik,” katanya.

Menurut juara Imam Muda musim kedua ini, pengakhiran hidup seseorang manusia itu adalah cerminan kepada amalan dilakukannya.

” Seperti Abam, masyarakat sangat kenal arwh sebagai pelawak. Tetapi, sepanjang kehidupannya arwh adalah anak yang taat.

” Sikap arwh yang memuliakan ibunya dan berjaya menjalankan tanggungjawab sebagai anak sehingga akhir hayat adalah pengajaran buat kita semua. Nabi Muhammad SAW pernah sebut dalam hadisnya ‘syurga di bawah tapak kaki ibu’.

” Alhamdulillah, arwh Abam menunjukkan memang dia bersungguh mencari ‘syurganya’ dengan menjaga dan pelihara hubungan baik bersama ibu,” katanya.

Jelas Hassan, layanan baik Abam pada ibunya ketika hidup sudah boleh dijadikan kayu ukur pada apa diperolehnya di akhir hayat.

Mengulas juga mengenai ‘kem4tian yang dicemburui’ Hassan berkata antara tandanya ialah urusan m4ti itu dipermudahkan Allah, berlaku dengan cepat dan orang cukup terkesan di atas kehilangan berkenaan.

” Apapun, sebagai sesama manusia kita tidak boleh menilai seseorang ketika waktu hidupnya kerana kita tidak tahu kebaikan apa pernah dilakukan.

” Menariknya lagi mengenai keperibadian arwh Abam, saya pernah terbaca dia minta isterinya berhenti kerja untuk menjaga anak dan keluarga.

” Malah, arwh sanggup pula membayar gaji untuk isterinya. Itu juga jelas menunjukkan arwh seorang yang bertanggungjawab,” katanya.

Abam atau nama sebenar Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Ridzuan dilaporkan mninggaI dnia di kediamannya di Gombak, kira-kira jam 7.15 pagi semalam.

Lebih 2,000 orang terdiri daripada keluarga, sanak saudara, kenalan, rakan artis, pendakwah dan penceramah bebas temasuk peminat hadir menziarah jnzah Abam yang dikebumikan di Tanah Perkubvran Islam Kampung Sungai Pusu, Gombak.

Abam meninggalkan seorang balu, Nor Hidayah serta seorang anak lelaki, Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey Syed Umar Mokhtar Al-Juffrey kini berusia lapan bulan.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*