‘Mereka Inilah Sampah’ – Lama Berdiam Diri, Sekali Kena Sekolah Dengan Pelakon Otai Kamarool Yusoff

” Jikalau di Hollywood, lagi lama dan senior, lagi lebatlah bayarannya tahu!”

Acapkali ayat sebegini diluahkan oleh penggiat seni yang tergolong sebagai orang lama dalam industri yang nyatanya sudah lama menyimpan kecewa dan rasa tersinggung apabila tiba soal harga dan bayaran.

Bukan apa, perbezaan itu amat ketara bahkan seakan sudah begitu dinormalisasikan oleh segelintir pemain industri yang entah barangkali tamak mengaut keuntungan seorang diri.

Semua tahu, pelakon senior ini ‘kaya’ dengan pengalaman tetapi mengapa perlu ada diskr1minasi soal bayaran? Tidak adil sama sekali untuk mereka semua.

Apalagi kalau sentiasa ‘didendangkan’ dengan ayat ‘maaf, kami tiada bajet yang banyak’.

Ia seterusnya membuatkan si pelakon kategori warga emas ini biasanya terpaksa rela menerima tawaran yang diberikan lantaran memikirkan selagi masih bernyawa, masih ada perut untuk diisi, masih ada bil dan tanggungan yang harus dibayar.

Masih ada yang tidak percaya? Pancaindera bentangkan luahan beberapa pelakon senior dan penerbit mengenai isu ini.

” Kalau bandingkan dengan negara barat, marah pula” – Fadilah Mansor

Pelakon veteran, Datin Fadilah Mansor, menegaskan kepada pihak penerbit agar membetulkan semula perspektif mereka terhadap pelakon-pelakon veteran dalam industri seni tanah air.

Fadilah meluahkan rasa simpati dan sedih apabila mendengar khabar ada rakan-rakan artis lama lain dibayar tidak setimpal oleh segelintir penerbit.

” Fahamlah kedudukan pelakon-pelakon lama. Tanpa yang lama, tiada yang baharu. Kini, pengalaman orang lama seolah-olah tidak dihargai.

” Semasa pengambaran, wataknya memerlukan tenaga, emosi dan segalanya. Tetapi bayaran tidak setimpal berbanding dengan pelakon lain. Kalau kita bersuara lebih, kita pula akan menerima tempiasnya.

” Jika kita nak bandingkan negara barat, marah pula. Tetapi apa yang kita nampak dengan mata kasar, negara luar, lagi tua lagi dihormati dan diberi penghargaan,” katanya.

Dalam pada itu, dia juga menegaskan kepada pihak terbabit agar berhenti beranggapan pelakon lama memang layak diberi bayaran sebegitu.

Katanya, pelakon veteran juga memerlukan sumber pendapatan, kerana itulah mereka masih bekerja.

Kamarool ‘sekolahkan’ produksi

Tidak mahu memanjangkan cerita, pelakon senior, Kamarool Yusoff, 63, melihat isu ini sepatutnya dipertanggungjawabkan kepada si pelaku yang duduk di kerusi pengurus produksi.

Kata pelakon yang popular dengan watak Che Man ini, dia sudah biasa mendengar ayat-ayat ‘manis’ mengenai soal tiada bajet atau peruntukan kecil filem atau drama dan ia datangnya daripada segelintir pengurus produksi.

” Mereka inilah yang biasanya main peranan mengecilkan bayaran seseorang artis itu, apalagi kalau artis itu tua atau veteran.

” Mereka inilah ‘sampah’ yang menghuru-harakan produksi.

” Ada pengurus produksi yang sering buat begitu bila nak dapatkan seseorang artis, adakala tempat penggambaran pun kalau boleh dia nak percuma tak nak bayar.

” Bagi saya, mereka inilah yang sepatutnya disekolahkan supaya cerdik sikit.

” Lagi satu, pengarah dan penerbit pun ada juga yang begitu, jadi saya harap mereka ini bersikap relevanlah dan ambil tahu akan hal ini,”katanya hampa.

Sumber:utusan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*