Berselang Sehari Dgn Tarikh Kem4tian Saleem, Pencipta Lagu Suci Dalam Debu MeninggI Dnia Pagi Ini

Komp0ser dan penerbit album terkenal, Wan Zul atau nama sebenarnya Che Wan Zulkifli Che Wan Abdul Ghani meninggI dnia di Hspital Kemaman di sini hari ini.

Allahyrham yang berusia 61 tahun menghembvskan nfas terakhir di wad hspital tersebut pada pukul 2.20 pagi.

Adik Allahyrham, Che Wan Zuhaini, 58, berkata, Wan Zul sebelum ini dimasukkan Hspital Kemaman bagi menjalani rawatan
jangkitan kuman pada paru-paru akibat melioidosis sejak 2 Oktober lalu.

” Pada mulanya, arwh mengalami demam dan batuk sebelum semakin tervk sehingga terpaksa bergantung kepada alat bntuan penafasan.

” Tahap kesihatannya terus merosot sehingga perlu ditidurkan sejak 3 Oktober lalu,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini hari ini.

Difahamkan, Allahyrham Wan Zul dimasukkan ke Hspital Kemaman sejak Ahad minggu lalu (2 Oktober) akibat kencing manis dan jngkitan kuman pada paru-paru dan menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) hspital berkenaan.

Allahyrham Wan Zul meninggalkan seorang balu, Tengku Siti Famah dan dua anak iaitu Che Wan Norsyikin dan Che Wan Noradli.

Individu bertanggungjawab menaikkan nama kumpulan Iklim

Arwh juga individu yang bertanggungjawab menaikkan nama kumpulan Iklim di persada seni tanah air menerusi album pertama, Satu Kesan Abadi.

Lagu Suci Dalam Debu yang dimuatkan dalam album pertama iklim iaitu Satu Kesan Abadi diterbitkan Wan Zul dinobatkan tempat kedua Juara Lagu 1990.

Selain Suci Dalam Debu, beberapa lagu dari kumpulan Iklim ciptaan arwh terus diminati hingga kini antaranya, Aduhai Seribu Kali Sayang, Kerana Takdir dan Biografi Cinta Luka dan Selamat Tinggal Penderitaan.

Beliau turut mencipta lagu-lagu popular lain seperti Hanya Satu Persinggahan (Ekamatra), Antara Sutra Dan Bulan (Damasutra), Kerana Takdir (Saleem) dan Itulah Cintaku (Ilusi), Dibadai Asmara (Sera), Khazanah Dari Malaya (Ayati Tasrip) dan banyak lagi.

Sepanjang kariernya, Wan Zul juga pernah bertugas dengan syarikat rakaman Ambang Klasik, anak syarikat TV3.

Selang sehari tarikh kem4tian Allahyrham Saleem

Mungkin cuma kebetulan, pemergian Wan Zul hanya berselang sehari dengan Allahyrham Saleem.

Untuk info, penyanyi lagu Suci Dalam Debu yang juga vokalis kumpulan Iklim, Saleem meninggI dnia pada 14 Oktober 2018.

Allahyrham Saleem atau AM Saleem Abdul Majeed, menghembvskan nfas terakhir di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras, pada jam 6.30 pagi.

Ia selepas 22 hari penyanyi kumpulan Iklim itu dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi, PPUKM kerana kmIangan jalan raya di Bandar Mahkota Cheras.

Sumber:k0smo dan hmetr0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*