Kalau Nak Tegur Biar Bertempat Dan Cermin Diri Dulu – Baby Shima

” Kalau orang bertutup litup bagai pun, fikiran kau tetap koto.r”

Demikian perkongsian penyanyi Baby Shima di Instagram yang kesal dengan tindakan individu dipercayai menggunakan akaun paIsu yang menulis kritikan berbaur prov0.kasi terhadap imejnya.

Menurut Shima, adalah tidak layak untuk seseorang menghakimi individu lain terutama perihal ibadah dan keimanannya.

” Semalam ada post video kat TikTok, lepas tu ada yang tulis ‘apa guna soIat tapi tayang b0dy?’

” Seakan-akan kau seorang saja yang boleh soIat, seakan-akan kau seorang saja yang boleh tentukan sah atau tidak sah soIat.

” Disebabkan kau seorang yang berfikiran koto.r, kalau orang bertutup litup bagai pun, fikiran kau tetap koto.r,” katanya dalam satu hantaran video di Instagramnya.

Dalam video Tik Tok terbabit Shima yang masih bertelekung soIat menyahut cabaran bergambar Photo Crop Challenge dan hantaran terbabit mendapat tontonan lebih 272,000 kali.

Ketika cabaran sama semingu lalu, Shima mendapat lebih 7 juta tontonan dan lebih 400,000 tanda likes.

Sementara itu, tambah Shima, teguran individu tersebut dianggap munaf1k sedangkan akaun terbabit juga sebenarnya mengikuti banyak akaun wanita berpakaian se.ksi.

” Kau kutvk aku tapi following kau banyak perempuan se.ksi. Bukan itu namanya mvnafik? Kalau nak tegur biar bertempat dan cermin diri dulu. Jangan bertopeng malaikat di sebalik perangai sya1tan.

” Cukuplah kau judge orang tu kau cuma lihat luaran saja, disebabkan luaran saja kau judge dia macam-macam tapi kau tak tahu niat seseorang tu. Kau takkan tahu, cuma Allah je tahu,” tambah Shima.

Terima nasihat dari Dr. Maza

Dalam pada itu, Shima turut berkongsi meluahkan rasa lega apabila Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin sudi memberi pandangan berhubung isu berkenaan dengan cara yang lebih positif.

” Saya bersyukur dan lega sebab dapat banyak ilmu daripada Dr Mohd Asri, saya dapat tahu apa yang saya tak tau.

” Tambahan pula dapat nasihat dan bimbingan daripada orang selayaknya. Apa yang membuatkan saya teruja dengan Dr Mohd Asri ni adalah dia tidak membezakan saya dengan orang lain.

” Walaupun saya tidak menutup aurat, tak banyak tahu tentang ilmu agama tetapi dia tak pernah memperkecilkan dan menggores hati saya dalam nasihatnya,” katanya ketika dihubungi mStar.

Sebelum ini Shima meluahkan rasa kecewa dengan komen seorang individu di TikTok yang mempersoalkan ibadah soIatnya kerana tidak menutup aur4t dengan sempurna.

Susulan itu Shima mendapatkan pandangan daripada Mohd Asri dan dia turut berkongsi paparan skrin mesej di aplikasi WhatsApp jawapan balas mufti berkenaan.

” SoIat yang ikhlas tetap bernilai di sisi Allah. SoIat perkara terbesar dalam amalan agama selepas syahadah. Kewujudan do.sa lain pada diri seseorang tidak menafikan kepentingan dan kebaikan soIat yang dia lakukan.

” Bahkan soIat boleh menghapuskan dos.a yang lain. Dosa antara kita dan Allah, hanya bertaubat kepadaNya.

” Dosa menzal1mi manusia lain, itu yang sukar dihapuskan melainkan dimaafkan oleh mngsa,” demikian penerangan Mohd Asri tentang kemusykilan berkenaan.

Dalam pada itu Shima berkata dia lebih selesa mendapatkan penerangan dan penjelasan berkaitan hal agama daripada individu yang mahir seperti Mohd Asri yang sudah dikenalinya secara rapat sejak setahun yang lalu.

” Cukup-cukuplah memberi tok.sik kepada yang lain. Walhal belajar agama pun entah daripada mana.

” Kita kena sebar mengikut fakta dan fatwa Seperti yang disampaikan Dr Mohd Asri. Jahat, buruk, aurat terdedah ke… netizen boleh cakap apa saja, tapi yang menentukan amal kita ialah Allah jua,” katanya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*