Tengku Hassanal Selamba Turun Dari Kenderaan Walaupun Hujan Tengah Lebat Untuk Bantu Mgsa KmIangan

Meskipun hujan lebat baginda yang dalam perjalanan ke Kuala Lumpur hari ini tetap memberhentikan kenderaannya dan turun mencemar duli membantu dan bertanya khabar mgsa kmIangan jalan raya itu.

Demikian sikap prihatin dan berjiwa rakyat Kebawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Pahang Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Ibni Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Mewarisi sikap keprihatinan tinggi ayahandanya yang jelas apabila baginda mencemar duli membantu mgsa kmIangan di Kilometer 103.3 Lebuhraya Pantai Timur dekat Lanchang di sini hari ini.

Sambil memegang payung baginda bertanya khabar kepada dua mgsa berbangsa Cina yang terlibat dalam kmIangan itu.

Selepas berpuas hati dengan keadaan mgsa, Pemangku Raja Pahang meneruskan perjalanan ke Ibu Negara.

Dalam pada itu, KDYMM Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah menasihati semua pengguna jalan raya supaya memandu dengan berhati-hati terutamanya ketika hujan lebat bagi mengelakkan kmIangan.

Sementara itu, Ketua Polis daerah, Asisten Komisioner Mohd. Yusri Othman berkata pihaknya maklum mengenai kmIangan pada pukul 2.26 petang akibat terbabas sendiri yang dilawati Pemangku Raja Pahang itu.

Katanya kmIangan berlaku semasa pemandu dan seorang penumpang dalam perjalanan menghala ke Kuala Lumpur.

” Apabila sampai di tempat kejadian pemandu kereta berkenaan gagal mengawal kenderaan kerana jalan licin dan hujan lebat menyebabkan terbab4s dan terbalik di tengah jalan menghala ke Kuala Lumpur.

” Akibat daripada perlanggaran tersebut, pemandu mengalami keced3raan ringan dan dibawa ke Klinik Kesihatan Lanchang untuk menerima rawatan,”ujarnya.

Kjadian berlaku di Kilometer 103.3 Lebuhraya Pantai Timur (LPT) dekat Lanchang, Temerloh, pada 2.30 petang hari ini.

Tengku Hassanal  yang ketika itu dalam perjalanan ke Kuala Lumpur sempat memberhentikan kenderaan untuk membantu mgsa.

Difahamkan, kedua-dua mgsa yang dalam perjalanan dari Sungai Lembing di Kuantan hanya mengalami keced3raan ringan.

Berdasarkan perkongsian menerusi laman Facebook Kerajaan Negeri Pahang, Tengku Hassanal yang ketika itu dalam perjalanan ke ibu negara menuruni kenderaan untuk memeriksa keadaan dan berbual dengan pemandu terbabit.

Sambil berpayung, baginda sempat bertanya khabar kedua-dua mgsa sebelum melihat sendiri kenderaan yang terbabit kmIangan.

Dalam kejadian itu, kelihatan sebuah kenderaan pacuan empat roda berwarna hitam terbalik dengan keempat-empat tayar ke atas.

Pada pagi hari ini, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mencemar duli turun daripada kenderaan rasmi baginda bagi memeriksa keadaan mgsa kmIangan berhampiran plaza tol Lebuhraya Maju Expressway (MEX).

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*