VokaIis Samudera MninggI Dnia Malam Tadi. Vdeo Persembahan Ketika ‘Live’ di MHI Mulai Tersebar

SeIepas 36 jam ditiarap dan ditid0rkan akibat COVlD-I9, vokalis Samudera iaitu Norazmi Mohd Abdullah meninggI dnia pada malam Sabtu.

Ketua kumpulan Samudera, Mohd Azhar Ropei memberitahu Norazmi atau mesra disapa Aimi, 48, menghembvskan nfas terakhir di Hspital Sungai Buloh kira-kira pukul 10.12 malam.

” Selepas disahkan positif COVlD-I9, arwh ditempatkan di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVlD-I9 Bersepadu (PKRC) 2.0 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), Serdang Rabu lepas.

” Arwh meminta dibawa ke sana kerana tidak mahu keluarga mennggung ris1ko kerana arwh ada anak yang masih kecil.

“Bagaimanapun dalam beberapa hari je di Maeps dia kena transfer ke Hspital Sungai Buloh sebab aIami gejaIa ses4k nfas.

“Ahad lalu, arwh dimasukkan ke Hspital Sungai Buloh kerana keadaan kesihatannya semakin meros0t. Berikutan paras 0ksigen menurun, arwh terpaksa ditiarapkan.

” Masa di hspital dia dah krit1kal, doktor tid0rkan dan ditiarapkan dalam masa 16 jam masih tak ada perubahan… selang sehari doktor tiarapkan lagi 20 jam.

” Saya dapat panggilan daripada ibu arwh yang memaklumkan Aimi sudah meninggI dnia pada jam 10.12 malam,” katanya kepada BH Online.

Allahyrham Norazmi adalah vokalis kumpulan Samudera menggantikan penyanyi asal, Sarfen Husin atau Ujang yang meninggI dnia, empat tahun lalu.

Mohd Azhar atau Aai memberitahu arwh sepatutnya merakamkan single baharu, namun, terbantut selepas disahkan positif COVlD-I9.

” Arwh menyertai kumpulan kami pada 2018. Arwh baik, komited dan tidak pernah mendatangkan masalah kepada ahli kumpulan lain.

” Sepatutnya, arwh merakamkan lagu baharu untuk Samudera. Lagu sudah disiapkan, tunggu hendak memasukkan vokal sahaja.

” Hendak buat macam mana, Allah lebih menyayangi dirinya. Kami reda dengan apa yang berlaku,” katanya yang juga bermain dram untuk kumpulan itu.

Berita pemergian Norazmi itu turut dikongsi di akaun Facebook (FB) rasmi kumpulan itu, Samudera Fans Club. Kumpulan Samudera popular dengan lagu Salam Sejahtera.

Vdeo persembahan tular kembali

Sementara itu, berdasarkan semakan di Youtube, terdapat satu vdeo kumpulan Samudera menyanyikan lagu zaman kegemilangannya iaitu Titian Hasrat kembali tular dan meraih lebih 400 ribu tontonan.

Antara komen diberikan warganet, suara penyanyi itu ketika itu, Shah, sangat mirip dengan suara penyanyi asal arwh Ujang.

Malah lagu Titian Hasrat pasti diingati oleh setiap peminat lagu rock zaman 90an sebagai antara lagu paling bernada tinggi.

” Sedap suara dia…terubat rindu kat arwh Ujang… Alfatihah…” tulis Azizah

” Vokal penyanyi baru ni 99% macam penyanyi asal.. teruskan membawa kegemilangan Samudera seperti dahulu… Al-Fatihah untuk arwh abang Ujang” tulis hafiz

” Penyanyi baru ini orang Tanjung Agas Melaka. asalnya beliau dari band Dream Master. Hijrah ke dinamik dan pastu Samudera..” tulis Farris.

Kenali kumpulan Samudera

Kumpulan Samudera merupakan sebuah kumpulan pemuzik dan penyanyi rock ‘kapak’ yang aktif di Malaysia yang muncul sekitar awal 1990-an.

Kumpulan ini mula dikenali pada tahun 1995 dengan lagu Salam Sejahtera. Sebelum itu mereka menggunakan nama Axthara. Tetapi pada tahun 1993, mereka menukar nama Axthara kepada Samudera.

Pada 1993, Samudera mengeluarkan Album yang berjudul Titian Hasrat dan pada tahun 1994 Samudera sekali lagi mengeluarkan album yang berjudul Terminal Cinta.

Bagaimanapun kumpulan ini paling dikenali pada tahun 1995 dengan lagu Salam Sejahtera.

Pada 1997 vokalist kumpulan ini, Ujang telah menyertai sebuah kumpulan yang diberi nama X-Ray dengan album yang berjudul Sungguh Tak Ku Sangka, yang popular dengan lagu Sungguh Tak Ku Sangka, Airmata Dewiku, Mekar Dijiwa dan Lembayung Senja.

Selepas tidak lagi aktif menyanyi, Ujang bekerja di sebuah kilang sawit di Felda Palong Timur, Segamat.

Beliau juga sering menjadi penyanyi undangan dalam persembahan kugiran orang kahwin sekitar Johor, Negeri Sembilan dan Melaka.

Ujang tidak menyanyi bersama Samudera kerana sakit dan kumpulan itu juga sudah menggunakan vokalis baru.

Pada 31 Januari 2017, beliau telah meninggI dnia di kediamannya.

Sumber:bharian dan wikipedia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*