‘Benjy Mnangis Dan Berulang Kali Meminta Agar..’ – Penulis Terkenal Dedah Saat Kali Terakhir Jumpa Benjy

” Selamat jalan dik… masa kita bertemu di Kepolisan Daerah (POLDA) Medan, kau mnangis mahu kembali ke tanah air. Namun takdir menentukan perjalananmu terhenti di sini.

” Tak mengapalah dik, Allah dah aturkan apa yang terbaik untukmu. Dia lebih menyayangimu. Katanya kau sempat khatam Al-Quran kat pnjara dik, Alhamdulillah. Rehatlah dulu Ben.”

Itu perkongsian seorang penulis yang dikenali ramai, Syahril A. Kadir di Facebook beliau susulan pemrgian Allahyrham Benjy Ibrahim yang menyentuh hati rmai.

Syahril yang merupakan wartawan dan editor bagi portal terkemuka, MalaysiaGazette, berkata, beliau antara individu terawal pergi menziarahi Benjy di pnjara di Indonesia kira-kira empat tahun lalu.

Bagaimanapun kisah pertemuan antara Syahril dengan arwh tidak disensasikan oleh mana-mana media ketika itu.

” Benjy.. Abang Syahril halalkan semuanya…

” Lama sebelum Persatuan Seniman menziarahi Benjy di pnjara, saya sebenarnya telah berbuat demikian, tapi takdelah sampai ke pengetahuan media.

” Atas rasa kemanusiaan, dan kebetulan saya mempunyai hubungan baik dengan pejabat kedutaan kita di Medan Indonesia, saya terbang ke sana tidak lama selepas dia dit4.ngkap.

” Ketika itu Benjy masih di I.okap Polda Medan (kat sini macam Ibu Pejabat Polis la), dia belum lagi ke pnjara.

” Sebelum ke Polda, saya singgah dekat sebuah warung. Saya ingat lagi, saya tapaukan Benjy nasi padang. Ada lauk masak lemak kuning, ayam dan telur dadar itik.

Tambah Syahril, beliau turut berkesempatan singgah ke sebuah kedai pakaian bagi tujuan membelikan sejumlah t-shirt dan seluar untuk arwh Benjy.

” Dekat dua jam juga saya di luar balai poIis itu kerana pegawai poIis di sana agak keberatan menerima pelawat yang bukan ada kaitan keluarga dengan psaIah.

Benjy mnangis berulang kali minta dibantu dibebaskan

” Namun setelah berunding beberapa kali, akhirnya salah seorang daripada kami dibenarkan berjumpa ‘face to face’ dengan Benjy, itu pun tak sampai lima minit.

” Alhamdulillah poIis membenarkan makanan dan pakaian yang saya beli itu diberikan pada Benjy.

” Menurut rakan saya itu, Benjy mnangis dan berulang kali meminta agar dia dibantu untuk dibebaskan.

” Itulah kali terakhir saya berhubung dengan Benjy.

” Sebentar tadi saya dimaklumkan melalui media yang Benjy, anak kepada aktres Allahyrham Azean Irdawaty menghmbuskan nfas terakhir ak1ibat a.sma di sebuah hospital di Medan.

” Berita pemergian Benjy itu dimaklumkan oleh ayah Benjy, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi.

” Yup, masa menziarahinya dulu pun kami dimaklumkan dia ada a.sma yang tervk.

” Benjy, abang halalkan semua yang abang beri pada kau dik. Tenanglah kau di sana. Moga Allah cucuri rahmat ke atas r0hmu. Al Fatihah.” akhiri Syahril.

Gambar: Allahyrham Benjy popular dengan watak Jibek dalam drama ‘Kerana Cintaku Saerah’ pada tahun 2007.

Kisah Benjy kirim surat ketika pertemuan dengan Seniman

Sementara itu, pada Disember 2018, pihak Seniman turut berkesempatan mengunjungi benjy atau nama sebenarnya Khaeryll Benjamin Ibrahim.

Ketika itu, Allahyrham sempat menyerahkan satu nota yang ditulis beliau yang ditujukan kepada sahabat dan rakan artis.

Nota tersebut telah diserahkan kepada Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi yang melawat pelakon itu pada 15 hingga 18 Disember 2018.

” Aku lama lagi kat sini. So, please doakan yang kesihatan aku lebih baik sebab I need to be healthy to survive here. Doakan segala usaha aku untuk pulang dipermudah.” tulis arwh.

Malah ketika itu, Zed Zaidi turut berkata, keadaan kesihatan Benjy yang sudah menjalani h.ukvman hampir dua tahun itu kurang memuaskn kerana menghdap a.sma dan sering mengalami batvk-batvk.

” Ketika melawatnya, suasana memang sdih. Benjy jumpa saya dan peIuk erat agak lama.

” Saya dimaklumkan Benjy menghubungi rakan artis dan meminta bantuan kewangan terutamanya bagi membeli makanan dan kos rawatan.

” Apabila ramai artis yang buat aduan, Seniman kena ambil tndakan buat lawatan dan perlu tahu perkara sebenar.

” Kami tahu yang salah tetap salah, tetapi kami ke sana atas dasar keprihatinan, kemanusiaan, kebajikan dan kesihatan Benjy,” katanya.

Terdahulu pada 2017, Benjy yang juga anak kepada seniwati Allahyrham Azean Irdawaty dijatuhi h.ukvman pnjara 11 tahun di lndonesia atas ksIahan menyeIv.dup d.ad4h jenis sy4b.u.

Allahyrham Benjy pernah mendirikan rumh tngga dengan Safiya Stephanie Kar-Leng Lee pada Februari 2004 dan bercrai pada 2013.

Hasil perkongsian hidup itu, mereka dikurniakan anak lelaki, Firdaus Juan Benjamin, 16.

Jnzah Allahyrham Benjy, 43, selamat dikebvmikan di tempat Pem4kaman Waqaf Pasar 4 Klambir Lima Kampung Medan, lndonesia pada jam 12 tengahari waktu Malaysia.

Al-Fatihah buat Allahyrham Khaeryll Benjamin Ibrahim, semoga Allah ampunkan semua d0sa-d0sa beliau dan semoga r0hnya ditempatkan di kalangan orang beriman serta beramal soleh. Aamiin.

Sumber:FB Syahril A. Kadir dan hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*