‘Fikir Dulu Sebelum Bercakap Barulah Nampak Bijak Sikit!’ – Yasin Sulaiman S0und Balik Ameng

Penyanyoi dan komposer Yasin Sulaiman meminta rakannya Ameng mendapatkan maklumat terperinci terlebih dahulu sebelum membantah cadangan agar kes di bawah Akta Dad4h Berb4haya 1952 dikaji semula.

Menurut Yasin atau nama sebenarnya Muhammad Yasin Sulaiman, 48, Ameng sepatutnya membuat kajian dan berfikir secara mendalam sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung isu ini.

” Bila saya dengar apa yang Ameng cakap saya pasti dia ignorant (kurang pengetahuan) mengenai kes yang dihadapinya dulu yang dia tidak tahu.

” Fikir sebelum ditemubual dan buatlah kajian terlebih dahulu sebelum buat kenyataan tidak wajar atau sebagainya.

” Jadi bila bercakap tu barulah nampak bijak sikit, saya dengan Ameng memang tiada apa-apa dan selalu dengar lagu dia… tapi bila dia cerita mengenai perubatan memang tak boleh nak dengar sebab dia tak tahu apa-apa,” kata Yasin kepada mStar.

Yasin berkata demikian ketika ditemui selepas sebutan kes berhubung representasi tiga pertudvhan dad4h yang dihadapinya di Mhkamah Sesyen Petaling Jaya, Selangor pada Rabu.

Dalam prosiding yang berlangsung, mhkamah menolak keputusan representasi dan menetapkan semula sebutan kes pada 20 Febuari nanti.

Sebelum ini, Ameng, 54, berpandangan permintaan Yasin supaya kes di bawah Akta Dad4h Berb4haya 1952 dikaji semula adalah tidak wajar kerana ganja juga tergolong dalam kategori dad4h mengkhayalkan dan bukannya ubat.

Ameng yang pernah dijatuhi hukuman penjara lapan tahun dan 10 sebatan atas kesalahan dad4h pada tahun 2011 berkata tindakan melonggarkan hukvman sedia ada hanya akan menambahkan jumlah jnayah dan penagih dad4h dalam negara.

Sementara itu, penyanyi lagu Mimpi Laila ini memberitahu dia tidak akan berputus asa untuk membuat representasi kali kedua dan akan menulis surat rayuan itu sendiri.

” Representasi pertama ditulis oleh peguam tapi untuk kedua ini saya sendiri akan tulis.

” Saya akan terus usaha sebab saya percaya pada keajaiban dan percaya takdir tuhan, bila tuhan cakap ‘Kun Fayakun’ pasti akan berlaku.

” Yang paling penting saya gembira sebab isu kan4bis ini sedang dibincangkan secara meluas. Saya pasti 30 tahun akan datang kan4bis dalam perubatan pasti dibolehkan,” katanya

Pada 6 Julai 2022, Yasin bernasib baik apabila tidak berdepan dengan hukvman gntung sampai m4ti atas pertvduhan mengedar dad4h jenis Kan4bis seberat 214 gram.

Pihak pendakwaan memaklumkan bahawa pertudvhan mengedar ditarik dan Yasin dihadapkan dengan pertudvhan baharu iaitu memiliki dad4h seberat 193.7 gram.

Mengikut pertudvhan baharu itu, Yasin didapati dalam milikannya dad4h berb4haya jenis Kan4bis seberat 193.7 gram di sebuah kondominium di Persiaran Surian Damansara Indah Resort Home, PJU 3, Kota Damansara di sini pukul 5.30 petang pada 24 Mac tahun lalu.

Sumber:mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*